För en hållbar blå livsmedelskedja

Fiskbranschens Riksförbund driver för branschen viktiga frågor åt medlemmarna och samverkar med myndigheter och andra intressenter för en gynnsam och hållbar näring från hav till bord. Vi representerar över 165 företag ifrån hela branschen, från hav till bord. Företagen omsätter över 17,8 miljarder kronor årligen inom sjömat och har över 5 000 anställda. Medlemmarna är både enskilda företag och organisationer.

För att vara medlem i förbundet ska man uppfylla branschens uppfattning om god sed och sunt affärsmässigt uppträdande samt följa föreningens branschriktlinjer och andra uppställda regler.

De viktigaste frågorna vi driver är:

  • Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet för branschen

  • Att synliggöra den blå livsmedelskedjans värde för Sverige

  • En effektiv och hållbar lagstiftning som ska gynna såväl branschen som konsumenter och andra berörda

  • Att arbeta för en konkurrenskraftig tillförsel av råvaror för en lönsam och attraktiv näring

  • Samverkan med organisationer, myndigheter samt intressenter inom och utom branschens är avgörande för en hållbar utveckling samt för att tillgodose medlemmarnas intressen

 

Handel

Vi har ett särskilt ansvar att arbeta för en konkurrenskraftig tillförsel av råvaror för en lönsam och attraktiv näring.

Vissa fiskarter till den svenska konsumtionen och förädlingsindustrin består upp till 90% av importerad fisk från länder utanför EU och då den svenska marknaden i många avseenden skiljer sig från EUs.

Genom att driva och samverka kring frågor som rör handel så ska vi säkerställa att medlemmarnas intressen
tillvaratas i möjligaste mån rörande handel och tullar.

Hållbarhet

Vi bedriver ett långsiktigt arbete för en hållbar fiskepolitik såväl som en hållbar bransch. Vi anser att havet är en resurs som vi alla måste värna om.

Vi förespråkar alltid ett diversifierat och hållbart fiske, med såväl storskaligt fiske som kustnära och småskaligt fiske, anpassat efter lokala förhållanden och ekosystem. Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet är målet i alla delar av verksamheten.

 

Lagstiftning

Vi arbetar för att skapa en effektiv och hållbar lagstiftning som ska gynna såväl branschen som konsumenter och andra berörda.

Målet är att lagstiftningen i möjligaste mål skall vara gemensam inom EU och att Sverige skall undvika egna regleringar som ökar den administrativa bördan för företagen i branschen.

Vi vill ha en god och effektiv kontroll i hela kedjan som inte belastar de enskilda företagen mer än vad som är nödvändigt för att upprätthålla en fungerande konkurrensneutral marknadsplats.

 
 

Synliggöra värdet

Idag saknas det en kunskap kring hur hela den blå livsmedelskedjan i Sverige ser ut, vilket värde den bidrar med till samhället, hur näringsstrukturen ser ut och lönsamheten i företagen. Idag är kunskapen om näringsstrukturen fragmenterad.

Utan denna kunskap är det svårt för politiska organ och myndigheter att ta avvägda beslut. Det finns ett behov av att inom den blå näringen se värdekedjorna som helhet för att bättre och mer långsiktigt kunna stärka såväl lönsamheten som branschens framtidstro.

Det finns en stor potential i att skapa större matproduktion, ökad lönsamheten, öka antalet anställda och bidra med en ökad självförsörjningsgrad av svensk sjömat.

Samverkan

Samverkan med organisationer, myndigheter samt intressenter inom och utom branschens är avgörande för en hållbar utveckling samt för att tillgodose medlemmarnas intressen. Samverkan ger oss möjlighet att vara en gemensam kraft för sina medlemmar där enskilda företag inte har möjlighet att göra sin röst hörd både nationellt och internationellt.

Den interna samverkan, mellan medlemmarna, ska tillvara ta kompetensen samt skapa mervärden av nätverkande och samverkan mellan företagen.

Vi ska vara en naturlig samarbetspartner, remissinstans och expert i alla frågor som rör fiskbranschen.

Kommunikation

Vi informerar våra medlemmar kring omvärldsbevakning och nyheter.

I vår externa kommunikation driver vi frågor som är viktiga för branschen.

Vi anordnar stolt vårt Sjömatsforum där vi bjuder in forskare, myndigheter, samarbetspartners och självklart våra medlemmar. Forumet är en dialog kring problemställningar och möjligheter för branschen. Såväl svenska som internationella gäster medverkar.